Fett i avloppet - Förbjudet sedan 1 januari 2024

Från 1 januari 2024 gäller nya krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Detta innebär bland annat att det är förbjudet att hälla ut fett i avloppet.

Matolja och fett hör till när man lagar mat. Men skölj inte ner fettet med diskvattnet när du är färdig, det korkar igen avloppsrören.

När fettet kommer ut i avloppsrören sjunker temperaturen, fettet stelnar och sätter sig på avloppsrörens väggar. Det leder till försämrad bortledning av avloppsvatten och till sist kan det bli stopp. 

Några tips för att minimera mängden fett som når avloppsledningarna

  • Använd inte mer matfett än du behöver.

  • Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Lägg hushållspappret i kärlet för insamling av matavfall. Matfett som torkas upp med hushållspapper och slängs i matavfallet blir till biogas som vi kan köra bilar och bussar på.

  • Häll upp fettet som blir över efter matlagning i en genomskinlig plastflaska och lämna sedan in den fulla flaskan på en återvinningscentral. Fettet som lämnas in återvinns och används för att tillverka nya produkter, som till exempel stearinljus, tvål och tvättmedel, plast och gummi

 

Om du har vägarna förbi en återvinningscentral kan du hämta en gratis fett-tratt som du kan använda för att lättare samla upp det flytande fettet och oljorna som blir kvar efter din matlagning!

Uppsala Vatten erbjuder även mobil insamling av farligt avfall, elavfall, läkemedel och flytande matfett. Två gånger varje år kommer deras lastbil och samlar upp avfallet på ett antal uppställningsplatser runtom i kommunen. På deras hemsida finns information om när och var insamlingen sker.

 

https://www.uppsalavatten.se/hushall/avfall-och-atervinning/kallsortering/sorteringsguide/avfallstyper/matfett